• Why can't I skip my 20 minutes of reading tonight?
     
    Let's figure it out . . . mathematically!
     
    Student A reads 20 minutes five nights of every week.Let's figure it out mathematically!
    Student B reads only 4 minutes a night . . . or not at all!
     
    Step 1:  Multiply minutes a night x 5 times each week
    Student A reads 20 minutes x 5 times a week = 100 minutes/week
    Student B reads 4 minutes x 5 times a week = 20 minutes/week
     
    Step 2:  Multiply minutes a week x 4 weeks each month
    Student A reads 100 minutes a week x 4 weeks each month = 400 minutes/month
    Student B reads 20 minutes a week x 4 weeks each month = 80 minutes/month
     
    Step 3:  Multiply minutes a month x 9 months a school year
    Student A reads 400 minutes a month x 9 months = 3600 minutes/school year
    Student B reads 80 minutes a month x 9 months = 720 minutes/school year
     
    Student A practices reading the equivalent of 10 whole school days a year.
    Student B practices reading the equivalent of 2 whole school days a year.
     
    By the end of 6th grade, if Student A and Student B maintain these same reading habits (not counting reading on the weekends or during summer vacation), Student A will have read the equivalent of 60 whole school days.  Student B will have read the equivalent of only 12 school days.
     
    One would expect the gap of information retained will have widened considerably.  And, so, undoubtedly, will school performance.  How do you think Student B will feel about him/herself as a reader?
     
    Some questions to ponder . . .
     
    Which student would you expect to read better?
    Which student would you expect to know more?
    Which student would you expect to write better?
    Which student would you expect to have a better vocabulary?
    Which student would you expect to be more successful in school . . . and in life?